Apasati pe imagini pentru vizualizare
Biserica Evanghelica din Herina (comuna Galatii Bistritei, judetul Bistrita-Nasaud) este unul din cele mai reprezentative monumente romanice din Transilvania si cea mai apropiata prototipului francez din Normandia si Burgundia: o bazilica cu trei nave despartite de pilastri masivi de zidarie. Pe extremitatea de vest a edificiului se ridica doua turnuri de sectiune patrata, iar in interior este amenajata o tribuna.
Interiorul prezinta unele particularitati. Astfel, stalpii care despart navele isi modifica aspectul de la pereche la pereche. Prima pereche are o sectiune in forma de cruce, in corespondenta arhivoltelor, perechea proxima are sectiune octogonala, urmatoarea circulara si ultima dinspre est patrata, cu caneluri de pilastru antic.
Din punct de vedere al modului in care a fost construita, Biserica evanghelica din Herina prezinta analogii atat cu biserica din Acas, cat si cu cea din Capleni.
Acces: din Bistrita 12 km pe DN 17 spre S-V, apoi 7 km pe DN 15 A.
Biserica Evanghelica din Herina este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Biserica Evanghelica din Herina
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Bistrita
Coordonate GPS: 47.021871,24.41715
Rezervatia Naturala Comarnic este o rezervatie paleontologica aflata la 5 km de localitatea Cusma, pe cursul superior al Vaii Budacel, judetul Bistrita-Nasaud.
Prezinta importanta deoarece in cadrul
Biserica de lemn aflata in localitatea Fantanele, judetul Bistrita-Nasaud, a fost declarata biserica - monument istoric.
Sursa foto: Bogdan IlieČ™
Casa Ion Zidaru se afla in Piata Centrala nr. 30 in Bistrita si este inscris pe lista monumentelor istorice, cu numele de Casa Andreas Beuchel.
Andreas Beuchel este un personaj din secolul al XV-lea,
Casa Argintarului din Bistrita este un valoros monument de arhitectura renascentista, construit la inceputul secolului al XVI-lea.
Dupa cum aflam si din numele obiectivului turistic, Casa Argintarului
Biserica de lemn din Manic a fost adusa pe actualul amplasament din alta parte a Maramuresului in anul 1901. Aceasta a fost la origine o biserica greco-catolica.
Dupa 1948 a fost preluata de catre o
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.