Apasati pe imagini pentru vizualizare
Biserica Sfantul Bartolomeu este cel mai vechi monument istoric din Brasov, datand din anul 1233. Este situata pe str. Lunga, nr. 251, fiind cunoscuta si sub denumirea de Biserica celor trei orfane. Conform legendei, acestea si-au donat lasat mostenire avutiile bisericii, urmand sa fie ingropate sub altar.
Din punct de vedere arhitectural, biserica apartine stilului cistercian, adica stilului romanic tarziu, imbinat cu stilul gotic. Partea originala, ramasa intact cuprinde corul si incaperile adiacente acestuia, inclusiv cele doua capele patrate cu care se inchid, spre rasarit, bratele transeptului. Planul bisericii este similar cu cel de la Carta, singura diferenta fiind ca acesta dispune de trei nave patrate. In partea vestica sunt doua turnuri, desi doar unul este executat in intregime, fiind prabusit in cutremurul din anul 1822. Turnul de astazi a fost construit in anul 1842.
Altarul bisericii a fost ridicat in anul 1791, avand o strana veche ce dateaza din anul 1683.
In interiorul zidului de aparare se adaposteste cimitirul enoriasilor sasi din Bartolomeu. Anual, de mai bine de 500 de ani, in duminica dinaintea zilei de 24 august (ziua Sf. Bartolomeu) se organizeaza pelerinaje, comunitatea saseasca fiind dornica sa sarbatoreasca aceasta sarbatoare. Slujba este urmata de dansuri festive si cantece populare germane acompaniate de fanfara.
In prezent, in incinta bisericii functioneaza un muzeu etnografic cu peste 1.500 de obiecte, donate de emigranti. Aici sunt expuse obiecte caracteristice gospodariilor sasesti: tesaturi, mobilier, port sasesc, unelte etc.
Biserica Sfantul Bartolomeu din Brasov este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Brasov si imprejurimi, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Brasov
, la pensiunile si vilele din apropiere.
Coordonate GPS: 45.6627045,25.5777531
Construit in partea de sud-vest a cetatii Brasov, Bastionul Fierarilor dateaza inca din anul 1521, desi a fost atestat documentar doar opt ani mai tarziu.
Bastionul are un plan pentagonal, inaltat p
Piata Sfatului era locul in care se organizau targurile periodice in Evul Mediu si in epoca moderna. Datorita rolului comercial al Brasovului, alaturi de comerciantii sasi si romani, in Piata Sfatului
Biserica "Cuvioasa Parascheva" se afla pe str. Baiulescu Gheorghe, nr. 16 din Brasov. A fost construita initial ca o capela de cimitir, intre anii 1874 – 1876, urmand ca in anul 1888 sa dev
Biserica Ortodoxa Sfanta Treime a fost construita in secolul al XVIII-lea prin daniile bogate ale negustorilor greci, dar si ale boierilor Brancoveni, Vacaresti, Sutu si Mavrocordat din Tara Romaneasc
Muzeul de Etnografie esti situat intr-o cladire de pe B-dul Eroilor, nr. 21A, din Brasov.
Cladirea dateaza din anul 1902 si gazduieste un spatiu consacrat etnologiei regionale din sud-estul Transilv
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.