Apasati pe imagini pentru vizualizare
Manastirea Galata din Iasi a fost ctitorita la sfarsitul secolului al XVI-lea (1582-1584) de catre domnitorul Petru Schiopul, fiind inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004. Manastirea este situata pe un platou de pe dealul Miroslava, putand fi observata cu usurinta din diferite locatii ale Iasului.
Biserica are aspectul unei fortarete, fiind inconjurata de ziduri prevazute cu creneluri si avand un turn clopotnita inalt la intrare, In trecut a servit ca loc de aparare si uneori ca resedinta domneasca.
Ca urmare a lucrarilor de restaurare a bisericii desfasurate intre anii 1961-1971 cu sprijinul Mitropoliei Moldovei si Sucevei si a statului au fost consolidate zidul de incinta, turnul clopotnita si cele doua turle ale bisericii, si a fost reconstituit acoperisul. Cercetarile arheologice desfasurate aici au dus la descoperirea mai multor morminte, printre care si cel al Mariei Amirali din Rodos, sotia lui Petru Schiopul. De asemenea, a fost reconstruita o parte din Palatul Domnesc de odinioara, pastrandu-se unele ruine conservate la nivelul parterului si pivnita.
Biserica este construita in plan triconc, fiind impartita in pridvor inchis, pronaos, gropnita, naos si altar. Pridvorul are o bolta semisferica si trei ferestre terminate in arc frant. Intrarea in pridvor se facea prin partile de sud si nord, prin usi cu chenare semisferice. Astazi este functionala doar intrarea dinspre sud.
Manastirea Galata este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Manastirea Galata
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Iasi
Coordonate GPS: 47.146255,27.569071
Casa Memoriala Otilia Cazimir a fost amenajata in casa in care a locuit poeta intre anii 1908-1967, de pe strada Bucsinescu nr. 4 din Iasi.
Cladirea a fost ridicata in anul 1858, fiind achizitionata
Palatul Culturii- palat al muzeelor, efigie a orasului Iasi - Palatul Culturii, recunoscut ca efigie a orasului Iasi, a fost construit in still neogotic si a reprezentat una din ultimele expresii ale
Parcul Copou a inceput sa fie amenajat in anii 1833-1834.
Aflat in mijlocul gradinii Copou, teiul lui Eminescu a devenit simbolul vegetal al Iasului, fiind un adevarat loc de pelerinaj pentru romantic
Ateneul Tătăraşi a fost construit în apropierea locului în care a funcţionat vechiul Ateneu Popular înfiinţat în 1919, imediat după Marea Unire. Vechiul Ateneu din Tătăraşi, mai ales în
Manastirea Trei Ierarhi se afla in centrul traditional al Iasului, pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, in apropiere de Palatul Culturii.
Manastirea Trei Ierarhi este unul dintre cele mai interesa
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.