Apasati pe imagini pentru vizualizare
Palatul Episcopiei Ortodoxe din Oradea a fost construit in anul 1905, impreuna cu o serie intreaga de alte constructii la inceputul secolului XX.
Arhitect Rimanoczy Kalman junior s-a ocupat de planul cladirii, intitial pentru interes propriu ca locuinta familiala. In anul 1921, cladirea a fost cumparata de biserica ortodoxa, care a amenajat o capela la etajul 1.
Fatada palatului este de inspiratie venetiana prin elementele cu specific folosite. Caramida alterneaza cu tencuiala, ferestrele sunt reprezentative avand trei arcade. Cornisa este formata in ogiva, ceea ce este caracteristic pentru goticul timpuriu. Balustrada de la etaj este impodobita cu statuete de piatra.
De-a lungul timpului, in perioada interbelica, in aceasta cladire a functionat Academia Teologica Ortodoxa precum si o tipografie, la subsol, care a permis infiintarea unei edituri.
Cladirea a fost renovata, geamurile capelei au fost schimbate cu vitralii, picturile au fost refacute iar componentele din vechiul palat, sobe si ornamente murale, au fost restaurate de specialisti.
Este amenajat un muzeu langa capela unde sunt expuse obiecte de cult, carti vechi, manuscrise, argintarii, argintarii aurite, icoane pe sticla, picturi.
Sursa
Palatul Episcopiei Ortodoxe din Oradea este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Crisana, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Palatul Episcopiei Ortodoxe din Oradea
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Oradea
Coordonate GPS: 47.0617714,21.9302063
Palatul Primariei Oradea este amplasat in partea de nord-vest a Pietei Centrale (Unirii). A fost construit intre anii 1902-1903, dupa planurile arhitectului Kalman Rimanoczy
Edificiul se afla pe fost
Bazinul Olimpic din Oradea detine un sistem de filtrare si recirculare a apei realizat cu tehnologii de ultima ora. Construit din structuri metalice usoare in forma de arc de cerc, acoperisul bazinulu
Biserica Sf. Treime este situata in Oradea, pe str. Bumbacului nr. 1.
Edificiul a fost ridicat in stil baroc, la initiativa cardinalului Emeric Csaky, episcop romano-catolic a Oradiei, in prima jumata
Biserica cu Luna, cunoscuta si sub denumirea Catedrala Adormirea Maicii Domnului, este o biserica crestin-ortodoxa aflata in Oradea, construita intre anii 1784-1790.
Edificiul a fost denumit astfel
Biserica evanghelica din Oradea reprezinta un monument istoric.
In anul 1811, comunitatea evanghelica lutherana din oras isi construieste o capela mica pe terenul situat pe actuala strada Tudor Vladim
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.